Kostnadsslag enligt Försäkringskassan

Såhär har Försäkringskassan tidigare rekommenderat anordnare att fördela assistansersättningen för en rättvis personlig assistans (LSS).

Löne- och lönebikostnader

Löne och lönebikostnader gäller för löner, sociala avgifter, försäkringar, förmåner och andra relaterade ersättningar och den ligger på 87%. Gäller endast assistenternas lönekostnader, ej administrativ personal.

Administrationskostnader

Administrationskostnader är för t.ex. resor, revision, försäkringar och arbetsgivarorganisationeroch ligger på 5-8%. Vinst kan ingå här, men kan redovisas separat.

Utbildningsomkostnader

Kostnader för utbildning och fortbildning av assistenter och ersättningsberättigade, samt handledning ligger på 2-3%.

Assistansomkostnader

Assistansomkostnader är kostnader för assistenter vid gemensamma aktiviteter utanför bostaden, som t.ex. resekostnader och inträdesavgifter och denna ligger på 1-2%.

Arbetsmiljöinsatser och personalomkostnader

Kostnader för att förbättra arbetsmiljön, som hjälpmedel, hygienåtgärder och friskvård för assistenter ligger på 1-2%.

Sammanfattning: Kostnadsfördelning

Försäkringskassan har tidigare rekommenderat en fördelning av assistansersättningen för att säkerställa en rättvis och effektiv användning. Syftet med kostnadsfördelningen är att skapa transparens och tydlighet kring hur ersättningen används för personlig assistans. Den möjliggör också en anpassning efter individuella behov och prioriteringar inom verksamheten.