Guide

Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom påverkar tusentals liv genom att gradvis förändra vår rörelseförmåga. Med symtom som skakningar, stelhet och långsam rörelse, samt komplikationer som sväljningssvårigheter och kognitiva förändringar, är det viktigt att förstå sjukdomens komplexitet.

Vi är här för att guida dig genom varje steg – från tidiga tecken och behandlingar till stöd och forskning – för att förbättra livskvaliteten och öka medvetenheten.

Hitta rätt assistansbolag

4,8/5 (1000+ användare)

Vad behöver ni hjälp med?

Hand med darrningar på en äldre man med Parkinsons sjukdom

Parkinsons symtom: Darrande hand

Vad är Parkinsons sjukdom?

Parkinsons sjukdom är en kronisk och progressiv neurologisk sjukdom som påverkar rörelseförmågan. Sjukdomen uppstår till följd av en gradvis förlust av dopaminproducerande nervceller i en del av hjärnan som kallas substantia nigra. Dopamin är en signalsubstans som är avgörande för att reglera kroppens rörelser. När dopaminhalterna sjunker, blir motoriska funktioner som koordination och balans nedsatta, vilket leder till de klassiska symptomen på Parkinsons sjukdom.

Symtom på Parkinsons sjukdom

De mest kända symptomen på Parkinsons sjukdom är motoriska, som inkluderar:

Tremor (skakningar)

Tremor är ofrivilliga skakningar eller darrningar som ofta förekommer i händer eller armar och är ett av de tydligaste symtomen vid Parkisons sjukdom.

Bradykinesi

Bradykinesi är när rörelseförmågan påverkas negativt vilket gör att det kan ta längre tid att göra enklare vardagliga uppgifter och även detta är ett tidigt tecken på sjukdomen.

Muskelstelhet

Musklerna kan ofta kännas stela och mindre flexibla, vilket orsakar smärta och bidrar till en begränsad rörlighet.

Övriga symtom

Förutom dessa motoriska symtom kan Parkinsons sjukdom även ge upphov till icke-motoriska symptom som sömnproblem, depression, ångest, trötthet, samt kognitiva förändringar som försämrat minne eller uppmärksamhet.

Vilka är de tre huvudsymtomen vid Parkinsons sjukdom?

De tre huvudsymtomen vid Parkinsons sjukdom är tremor, bradykinesi och muskelstelhet som vi tidigare var inne på. Dessa symtom är grundläggande för diagnosen och för att skilja Parkinsons sjukdom från andra neurologiska tillstånd.

De 3 vanligaste symtomen för parkinsons sjukdom: Skakningar, demens och darrningar.

Symtom på Parkinsons sjukdom

Detaljerad Symtomsbeskrivning

Här går vi igenom detaljerad beskrivning av symtom vid Parkinsons sjukdom:

Progression

Parkinsons sjukdom är en kronisk och progressiv sjukdom, vilket innebär att symptomen vanligtvis blir värre över tid. Sjukdomens progression kan variera mycket mellan individer, men det finns några generella mönster som ofta observeras:

Tidigt stadie

  • Subtila symtom
  • Initial symtom

I de tidiga stadierna av Parkinsons sjukdom kan symptomen vara milda och knappt märkbara, såsom lätta skakningar, stelhet eller en förändrad gång. Sjukdomen inleds ofta med ett ensidigt symptom, som tremor eller stelhet på ena sidan av kroppen, och den andra sidan kan senare påverkas när sjukdomen utvecklas.

Måttliga Stadier

  • Försämring av motoriska symtom
  • Början på icke-motoriska symtom

I de måttliga stadierna av Parkinsons sjukdom blir motoriska symtom som tremor, bradykinesi och muskelstelhet mer uttalade. Koordination och balans påverkas också, vilket ökar risken för fall. Icke-motoriska symtom som sömnsvårigheter, depression och ångest kan börja bli mer framträdande, och kognitiva förändringar kan börja märkas, även om de oftast inte är allvarliga i detta skede.

Senare Stadier

  • Allvarliga motoriska symtom
  • Betydande icke-motoriska symtom

I de senare stadierna av Parkinsons sjukdom kan motoriska symtom bli allvarliga och kraftigt påverka dagliga aktiviteter, med konstant tremor och bradykinesi som gör grundläggande rörelser svåra. Icke-motoriska symtom kan också bli mer uttalade, inklusive allvarlig depression, Parkinsons sjukdomsdemens, och svåra sömnproblem. Kognitiva försämringar som minnesproblem och nedsatt uppmärksamhet kan bli mer påtagliga.

Komplikationer

Parkinsons sjukdom kan ge upphov till en rad komplikationer, som kan påverka livskvaliteten och den allmänna hälsan. Här är några vanliga komplikationer:

Sväljningssvårigheter (Dysfagi)

Svårigheter att svälja kan uppstå när musklerna som styr sväljningen påverkas av sjukdomen, vilket kan leda till att mat och dryck fastnar i halsen. Detta ökar risken för aspiration, vilket kan orsaka lunginflammation. Konsekvenserna inkluderar viktminskning, undernäring, och ökad risk för infektioner, samt påverkan på livskvaliteten och social isolering.

Ortostatisk hypotension

Postural hypotension, eller ortostatisk hypotension, är ett tillstånd där blodtrycket sjunker kraftigt när man reser sig från sittande eller liggande position, vilket kan orsaka yrsel, svaghet och ökad fallrisk. Detta kan påverka balansen, öka risken för fall och leda till skador samt minskad mobilitet.

Urinvägs problem

Problem med urinering, såsom frekvent behov, inkontinens eller svårigheter att börja urinera, är vanliga hos personer med Parkinsons sjukdom och kan bero på både motoriska och icke-motoriska symtom. Dessa problem kan påverka livskvaliteten, orsaka socialt obehag och kräva medicinsk behandling.

Kognitiva förändringar och demens

Kognitiva förändringar, inklusive nedsatt minne, uppmärksamhet och exekutiva funktioner, kan utvecklas i de senare stadierna av Parkinsons sjukdom. Parkinsons sjukdomsdemens, en form av demens, kan också uppstå hos vissa personer. Dessa förändringar kan påverka den dagliga funktionaliteten, beslutstagande och förmågan att hantera vardagliga uppgifter.

Motoriska komplikationer

Under sjukdomens gång kan motoriska komplikationer som ”on-off” fenomen uppstå, där symtomen plötsligt förvärras eller förbättras utan förvarning. Detta kan vara en effekt av medicineringen och kan kräva justeringar i behandlingsplanen. Det kan göra det svårt att planera och genomföra dagliga aktiviteter och skapa osäkerhet och stress för personen med sjukdomen.

Genom att vara medveten om dessa komplikationer kan både patienter och vårdgivare bättre förbereda sig för att hantera de olika utmaningarna som Parkinsons sjukdom medför. Det är viktigt att ha en kontinuerlig uppföljning och kommunikation med vårdteamet för att optimera behandlingen och förbättra livskvaliteten.

Diagnos av Parkinsons sjukdom

Diagnosen av Parkinsons sjukdom baseras främst på en klinisk bedömning. Detta innebär att en läkare undersöker patientens symptom, ställer frågor om sjukdomshistorik och gör fysiska tester för att fastställa diagnosen.

Diagnostiska tester som blodprover, magnetkameraundersökningar (MRI) och datortomografi (CT) kan ibland användas för att utesluta andra sjukdomar. Nyare laboratorietester som studerar det felveckade proteinet alfa-synuklein kan också ge insikt i sjukdomen, men är ännu inte en standard.

Diagnostiska Metoder för Parkinsons Sjukdom

Diagnos av Parkinsons sjukdom är ofta komplex och bygger på en kombination av klinisk bedömning och olika diagnostiska metoder. Eftersom det inte finns något enkelt blodprov eller röntgenundersökning som kan bekräfta Parkinsons sjukdom, är diagnosen huvudsakligen baserad på medicinska bedömningar och uteslutning av andra tillstånd.

Här är en detaljerad genomgång av de diagnostiska metoder som används:

Klinisk bedömning

Den första och mest grundläggande metoden för att diagnostisera Parkinsons sjukdom är en noggrann klinisk bedömning av en specialist, oftast en neurolog. Under denna bedömning kommer läkaren att:

  • Genomföra en detaljerad sjukdomshistoria
  • Utföra en neurologisk undersökning
  • Använda specifika testprotokoll

För att diagnostisera Parkinsons sjukdom genomför läkaren först en detaljerad sjukdomshistoria, där de ställer frågor om symtomens början, progression och hur de påverkar vardagen. Därefter utförs en neurologisk undersökning där läkaren bedömer både motoriska symtom, såsom tremor (skakningar), bradykinesi (långsamma rörelser) och muskelstelhet, samt icke-motoriska symtom som sömnproblem, depression och kognitiva förändringar. För att få en mer exakt bedömning används också specifika testprotokoll, såsom Unified Parkinson’s Disease Rating Scale (UPDRS) och Hoehn and Yahr-skalan.

Bilddiagnostik

Bilddiagnostik används för att utesluta andra sjukdomar och för att ge en visuell bekräftelse på förändringar i hjärnan som är typiska för Parkinsons sjukdom:

  • Magnetkameraundersökning (MRI)
  • Datortomografi (CT)

Magnetkameraundersökning (MRI) används för att identifiera strukturella förändringar i hjärnan och för att utesluta andra neurologiska tillstånd, som stroke eller tumörer. Datortomografi (CT) kan också vara användbart för att utesluta andra orsaker till symtomen, men är generellt mindre känslig än MRI för att upptäcka förändringar som är specifika för Parkinsons sjukdom.

SPECT- och PET-undersökningar

Positronemissionstomografi (PET) och single photon emission computed tomography (SPECT) är avancerade bildtekniker som kan hjälpa till att bedöma dopaminerg aktivitet i hjärnan:

  • SPECT med 123I-FP-CIT (DAT-scan)
  • PET-scanning

SPECT med 123I-FP-CIT (DAT-scan) är en teknik som används för att visualisera dopamintransportörer i hjärnan. En minskad upptagning av det radioaktiva ämnet kan indikera dopaminbrist, vilket är karakteristiskt för Parkinsons sjukdom. PET-scanning kan också användas för att bedöma dopaminaktivitet och för att särskilja Parkinsons sjukdom från andra rörelsestörningar.

Biomarkörer och forskning

Nyare forskning fokuserar på att identifiera biomarkörer som kan förbättra diagnosen av Parkinsons sjukdom:

  • Alfa-synuklein
  • Genetiska tester

Forskning har visat att det felveckade proteinet alfa-synuklein, som ingår i Lewy-kroppar hos Parkinsons patienter, kan vara en potentiell biomarkör. Studier pågår för att utveckla diagnostiska tester baserade på detta protein. Även om genetiska tester inte används rutinmässigt för att diagnostisera Parkinsons sjukdom, kan de vara användbara för att identifiera ärftliga former av sjukdomen, särskilt i familjer med en stark sjukdomshistorik.

Neuropsykologiska tester

Dessa tester används för att bedöma kognitiva funktioner och kan vara särskilt viktiga för att identifiera tidiga tecken på Parkinsons sjukdomsdemens. De kan inkludera tester för minne, uppmärksamhet och exekutiva funktioner.

Sammanfattningsvis innebär diagnostisering av Parkinsons sjukdom en kombination av klinisk bedömning, bilddiagnostik, avancerad neuroimaging, samt pågående forskning för att identifiera biomarkörer och genetiska faktorer. Trots framsteg är diagnosen fortfarande en process som kräver noggrann bedömning och uteslutning av andra tillstånd för att säkerställa korrekt diagnos och behandling.

Parkinsons sjukdoms behandling

Behandlingen av Parkinsons sjukdom är inriktad på att lindra symtomen, eftersom det inte finns något botemedel. Behandlingen kan omfatta medicinering samt kirurgisk behandling där det finns olika alternativ tillgängliga.

Medicinering

Här är några vanliga medicineringsmetoder för Parkinsons sjukdom:

  • Levodopa
  • Dopaminagonister
  • Dopaminmetabolismhämmare

Levodopa är det mest använda läkemedlet för att ersätta dopaminbristen i hjärnan. Det kan kombineras med andra läkemedel för att förstärka effekten och förhindra nedbrytning av levodopa innan det når hjärnan. Dopaminagonister används för att härma dopaminets effekter och kan ibland skjuta upp behovet av levodopa. Dopaminmetabolismhämmare hjälper till att blockera nedbrytningen av dopamin eller levodopa, vilket ökar mängden tillgängligt dopamin i hjärnan.

Kirurgisk behandling

Deep brain stimulation (DBS) är ett kirurgiskt ingrepp där en enhet implanteras i hjärnan för att stimulera områden som påverkas av Parkinsons sjukdom. Denna behandling är ofta aktuell i senare stadier när medicinering inte längre är tillräckligt effektiv.

Parkinsons sjukdoms dödlighet och prognos

Parkinsons sjukdom är inte i sig dödlig, men de komplikationer som följer kan bidra till en förkortad livslängd. Trots detta har den genomsnittliga livslängden för personer med Parkinsons sjukdom ökat markant sedan 1960-talet. Många lever idag 14–20 år eller mer efter diagnos, beroende på när sjukdomen debuterar och hur effektivt symtomen kan behandlas.

Parkinsons sjukdom och ärftlighet

Forskning har visat att det finns en ärftlig komponent vid Parkinsons sjukdom, men det är oftast en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer som bidrar till utvecklingen av sjukdomen. Studier på Parkinsons sjukdoms ärftlighet kan hjälpa till att identifiera individer med ökad risk och möjliga förebyggande åtgärder.

Hur börjar Parkinsons sjukdom och hur slutar den?

Parkinsons sjukdom börjar ofta gradvis med subtila symtom som kan vara lätta att förbise. Till exempel kan tidiga tecken vara små förändringar i rörelse eller balans. Sjukdomen fortskrider över tid, och symtomen kan förvärras, vilket leder till ökade svårigheter med rörelse och koordination.

Vad är orsaken till Parkinsons sjukdom?

Orsaken till Parkinsons sjukdom är fortfarande inte helt klarlagd, men forskare tror att en kombination av genetiska, miljömässiga och biologiska faktorer bidrar till sjukdomsutvecklingen. Forskning pågår för att bättre förstå dessa faktorer och hitta nya behandlingsmetoder.

Parkinsons sjukdom och demens

I senare stadier av Parkinsons sjukdom kan vissa patienter utveckla demens, som kallas Parkinsons sjukdomsdemens. Detta tillstånd påverkar kognitiva funktioner och minne, vilket ytterligare komplicerar sjukdomens hantering.

Parkinsons sjukdom och Michael J. Fox

Michael J. Fox, en känd skådespelare och aktivist, har varit en offentlig person som har ökat medvetenheten om Parkinsons sjukdom genom sitt arbete med Parkinson’s Foundation och sin personliga kamp med sjukdomen. Hans insatser har bidragit till att öka forskningsfinansiering och stöd för personer med Parkinsons.

Riskfaktorer för Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom är en komplex neurologisk sjukdom vars exakta orsaker fortfarande inte är helt klarlagda. Forskning har dock identifierat flera riskfaktorer som kan påverka risken för att utveckla Parkinsons sjukdom. Dessa riskfaktorer inkluderar ålder, kön, genetiska predispositioner, och livsstilsfaktorer. Här är en närmare titt på dessa faktorer:

Ålder

Ålder är den mest framträdande riskfaktorn för Parkinsons sjukdom. Sjukdomen debuterar vanligtvis efter 60 års ålder, och risken för att utveckla sjukdomen ökar med åldern. Det är ovanligt att Parkinsons sjukdom diagnostiseras innan 50 års ålder, även om det kan förekomma i form av tidig debut eller juvenil Parkinsons sjukdom.

Kön

Studier visar att Parkinsons sjukdom är något vanligare bland män än kvinnor. Förhållandet mellan män och kvinnor är ungefär 1,5 till 2:1, vilket innebär att män har en något högre risk för att utveckla sjukdomen. Orsaken till denna könsskillnad är inte helt klarlagd, men kan relateras till hormonella eller genetiska faktorer.

Genetiska predispositioner

Genetiska faktorer spelar en roll i utvecklingen av Parkinsons sjukdom, även om majoriteten av fallen är sporadiska och inte är direkt ärftliga. Vissa genetiska mutationer har identifierats som ökar risken för Parkinsons sjukdom, såsom mutationer i gener som SNCA, LRRK2, och PARK7. Personer med en familjehistoria av Parkinsons sjukdom kan ha en högre risk att utveckla sjukdomen, även om många med en familjehistoria aldrig utvecklar sjukdomen.

Livsstilsfaktorer

Flera livsstilsfaktorer kan påverka risken för att utveckla Parkinsons sjukdom:

  • Koffeinintag
  • Rökning
  • Fysisk aktivitet
  • Exponering mot mot miljögifter
  • Trauma

Flera livsstilsfaktorer kan påverka risken för Parkinsons sjukdom. Koffein, som finns i kaffe och te, har i flera studier visat en potentiell koppling till en lägre risk för Parkinsons sjukdom, även om den exakta mekanismen fortfarande är oklar. Rökning har också föreslagits vara associerad med en lägre risk för sjukdomen, men rökning är inte rekommenderad för förebyggande på grund av dess många andra hälsorisker. Regelbunden fysisk aktivitet kan ha en skyddande effekt, då motion bidrar till att upprätthålla dopaminnivåer och stödja hjärnans hälsa.

Exponering för miljögifter, som bekämpningsmedel, kopplats till en ökad risk för Parkinsons sjukdom, men mer forskning behövs för att fullt förstå dessa samband. Historik av allvarliga huvudskador kan också öka risken för att utveckla Parkinsons sjukdom senare i livet.

Sammanfattning: Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom är en kronisk och progressiv neurologisk sjukdom som påverkar rörelseförmågan genom förlust av dopaminproducerande nervceller i hjärnan. Vanliga symptom inkluderar tremor (skakningar), bradykinesi (långsam rörelse) och muskelstelhet. Sjukdomen utvecklas i olika stadier, där tidiga tecken kan vara milda skakningar, medan senare stadier medför allvarliga motoriska och kognitiva symptom, inklusive demens.

Diagnos ställs genom klinisk bedömning och neurologiska tester, ibland kompletterat med bilddiagnostik. Behandlingen fokuserar på medicinering som levodopa och kirurgiska alternativ som deep brain stimulation (DBS) vid svåra fall. Även om Parkinsons sjukdom i sig inte är dödlig, kan komplikationer påverka livslängden. Riskfaktorer inkluderar ålder, kön och genetiska samt livsstilsfaktorer. Många patienter kan leva länge med effektiv behandling.

Vanliga frågor och svar

Vilka är de tre huvudsymtomen vid Parkinsons sjukdom?
De tre huvudsymtomen vid Parkinsons sjukdom är tremor (skakningar), bradykinesi (långsam rörelse) och muskelstelhet. Dessa symtom påverkar rörelseförmågan och kan göra vardagliga aktiviteter svårare.
Hur börjar Parkinsons sjukdom?
Parkinsons sjukdom börjar ofta gradvis. Initiala symtom kan vara milda, som en lätt skakning eller stelhet på ena sidan av kroppen. Över tid kan symtomen bli mer uttalade och påverka båda sidor av kroppen.
Vad är Parkinsons sjukdom?
Parkinsons sjukdom är en kronisk och progressiv neurologisk sjukdom som orsakas av förlust av dopaminproducerande nervceller i hjärnan. Den påverkar rörelseförmågan och kan leda till tremor, stelhet och långsam rörelse.
Hur behandlas Parkinsons sjukdom?
Behandling av Parkinsons sjukdom kan inkludera medicinering som Levodopa och dopaminagonister för att lindra symtomen. I vissa fall kan kirurgisk behandling som deep brain stimulation (DBS) vara ett alternativ för att kontrollera svåra symtom.
Vad är risken för dödlighet vid Parkinsons sjukdom?
Parkinsons sjukdom i sig är inte dödlig, men komplikationer som sväljningssvårigheter och demens kan påverka livslängden. Med effektiv behandling kan många leva ett långt och relativt bra liv.

Bläddra bland alla assistansbolag i Sverige

Läs mer om alla assistansbolag i Sverige, vi listar alla aktiva aktörer så att ni kan jämföra tjänster, villkor, löner och mycket mer.

Omsorgsgruppen IN AB

Kontaktuppgifter Telefon: 011-16 63 65 Epost: adm@omsorgsgruppen.se Hemsida: omsorgsgruppen.se Om bolaget Information Grundat 1996 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556525-2409 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid Uppges ej Uppsägningstid 8 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Här visar vi information om Omsorgsgruppen IN AB grundande, bolagstyp, organisationsnummer, kollektivavtal, bindingstider samt rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 30 st Assistenter 215 […]

Läs om anordnaren

Optimal Assistans i Göteborg AB

Kontaktuppgifter Telefon: 031-241542 Epost: info@optimalassistans.org Hemsida: optimalassistans.org Om bolaget Information Grundat 2005 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556674-6763 Kollektivavtal Fremia-Kommunal Bindningstid 4 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Cirrus Tabell 1: Denna tabellen ovan innehåller uppgifter om Optimal Assistans i Göteborg AB:s etablering, bolagsform, organisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid och rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 48 st Assistenter […]

Läs om anordnaren

New Life Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 020-121244 Epost: info@newlife.se Hemsida: newlife.se Om bolaget Information Grundat 2010 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556809-0129 Kollektivavtal Fremia-Kommunal Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 4-12 veckor Rapportsystem Cirrus Tabell 1: Den första tabellen ovan specificerar detaljer om New Life Assistans AB:s grundande, företagsform, organisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid samt rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 50 st Assistenter […]

Läs om anordnaren

Konsensus Personlig Assistans

Kontaktuppgifter Telefon: 031-722 50 59 Epost: info@konsensus-assistans.se Hemsida: konsensus-assistans.se Om företaget Information Grundat 2013 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556939-4652 Kollektivavtal Fremia-Kommunal Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 6 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Den första tabellen ovan presenterar information om Konsensus Personlig Assistans, med detaljer om grundande, bolagstyp, organisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid och rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal […]

Läs om anordnaren

Ny Kraft assistans i Halland AB

Kontaktuppgifter Telefon: 0725 434402 Epost: badenfelt@telia.com Hemsida: nykraftassistans.se Om bolaget Information Grundat 2011 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556895-7400 Kollektivavtal Fremia-Kommunal Bindningstid 8 veckor Uppsägningstid 8 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Den första tabellen ovan innehåller uppgifter om Ny Kraft assistans i Halland AB:s grundande, bolagstyp, organisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid samt rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder […]

Läs om anordnaren

Omtanken Assistans i Norden AB

Kontaktuppgifter Telefon: 023-66 33 100 Epost: info@omtankenassistans.se Hemsida: omtankenassistans.se Om bolaget Information Grundat 1997 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556543-4213 Kollektivavtal Fremia-Kommunal Bindningstid 4 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Den första tabellen innehåller uppgifter om Omtanken Assistans i Norden ABs etableringsår, bolagstyp, organisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid och rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 63 […]

Läs om anordnaren

Strandbergs Personlig Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 040-60 85 600 Epost: anne@strandbergs-assistans.se Hemsida: strandbergs-assistans.se Om bolaget Information Grundat 2011 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556861-6238 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid 14 veckor Uppsägningstid 14 veckor Rapportsystem Riktatid Tabell 1: Den första tabellen ovan presenterar uppgifter om Strandbergs Personlig Assistans ABs grundande, bolagstyp, organisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid och rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 63 […]

Läs om anordnaren

Självklarhets Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 0708907001 Epost: carina.eck@sjalvklarhetsassistans.se Hemsida: sjalvklarhetsassistans.se Om bolaget Information Grundat 2014 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556976-2809 Kollektivavtal Fremia-Kommunal Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Den första tabellen ovan uppger information om Självklarhets Assistans ABs grundande, bolagstyp, orgganisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid samt rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 60 st Assistenter 179 […]

Läs om anordnaren

Skandinavien Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 020- 89 93 00 Epost: info@skandinavienassistans.se Hemsida: skandinavienassistans.se Om bolaget Information Grundat 2019 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 559108-0667 Kollektivavtal Inget Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 0 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Den första tabellen ovan uppger information om Skandinavien Assistans ABs grundande, bolagstyp, orgganisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid samt rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 64 […]

Läs om anordnaren

BonZi Assistans

Kontaktuppgifter Telefon: 08-588 92 602 Epost: info@bonzi.se Hemsida: bonzi.se/sv Om Bonzi Information Grundat 2010 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556813-2301 Kollektivavtal Fremia-Kommunal Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 12 veckor Rapportsystem Tidvis Tabell 1: Den första tabellen ovan uppger information om BonZi assistans grundande, bolagstyp, orgganisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid samt rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 64 st Assistenter […]

Läs om anordnaren

Assistanspoolen Omsorg Sweden AB

Kontaktuppgifter Telefon: 0485-303 77 Epost: info@assistanspoolen.se Hemsida: assistanspoolen.se Om bolaget Information Grundat 1998 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556581-3580 Kollektivavtal Fremia-Kommunal Bindningstid Uppges ej Uppsägningstid 12 veckor Rapportsystem Riktatid Tabell 1: Den första tabellen ovan uppger information om Assistanspoolen Omsorg Sweden AB:s grundande, bolagstyp, orgganisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid samt rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 95 st […]

Läs om anordnaren

Nordisk Hem och LSS Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 08-7715990 Epost: assistans@nordiskassistans.se Hemsida: nordiskassistans.se Om bolaget Information Grundat 2015 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556554-0506 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Tabellen ger en överblick över Nordisk Hem och LSS Assistans AB med information om när företaget startade, organisationsnummer, om de har kollektivavtal, bindningstider och hur de tidsrapporterar. […]

Läs om anordnaren

SAAND Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 073-998 18 20 Epost: info@saand.se Hemsida: saand.se/saand-assistans/en-sund-assistans Om bolaget Information Grundat 2015 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 559020-4680 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 12 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Tabellen ger en överblick över Saand Personlig Assistans med information om när företaget startade, organisationsnummer, om vi har kollektivavtal, bindningstider och hur vi rapporterar. Kunder […]

Läs om anordnaren

Nära AB

Kontaktuppgifter Telefon: 08-511 744 40 Epost: info@nara.nu Hemsida: nara.nu Om bolaget Information Grundat 1995 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556500-9916 Kollektivavtal Fremia-Kommunal Bindningstid 4-12 veckor Uppsägningstid 8-12 veckor Rapportsystem Primass Tabell 1: Tabellen ger en översikt av Vår Omtanke AB, med information om företagets grundande, organisationsnummer, kollektivavtal, bindningstider och system för rapportering. Kunder & personal Information Antal […]

Läs om anordnaren

DVT Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 016-13 14 60 Epost: info@dvtassistans.se Hemsida: dvtassistans.se Om bolaget Information Grundat 2005 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556678-1455 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Den första tabellen ovan visar information om DVT Assistans ABs grundande, bolagstyp, organisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid samt rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 47 st […]

Läs om anordnaren

Aberia Personlig Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 010 761 21 21 Epost: info@aberia.se Hemsida: aberia.se Om bolaget Information Grundat 2002 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556625-6946 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 8 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Den första tabellen ger en sammanfattning av informationen om Aberia Personlig Assistans AB, inklusive grundande, bolagstyp, organisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid och system för rapportering. Kunder & […]

Läs om anordnaren

Omsorg Assistans 1 AB

Kontaktuppgifter Telefon: 073-3730051 Epost:  info@omsorgassistans.se Hemsida: omsorgassistans.se Om bolaget Information Grundat 1998 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556556-9380 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid 4 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Denna tabell visar Omsorg Assistans 1 AB:s grundande, bolagstyp, organisationsummer, kollektivavtal, bindningstider samt rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 30 st Assistenter 200 st Övrig personal […]

Läs om anordnaren

Livsam Personlig Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 0771-66 88 00 Epost: info@livsam.se Hemsida: livsam.se Om Livsam Information Grundat 2016 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 559034-6358 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 4-12 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Tabellen ovan visar Livsam Personlig Assistans AB grundande, bolagstyp, org-nummer, kollektivavtal, uppsägningstider samt rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 30 st Assistenter 110 st […]

Läs om anordnaren

Saki Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 040-636 50 08 Epost: info@sakiassistans.se Hemsida: sakiassistans.se Om Saki Information Grundat 2009 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556790-9428 Kollektivavtal Inget Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Här visar vi information om Saki Assistans AB och deras grundande, bolagstyp, organisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid och rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 31 st […]

Läs om anordnaren

Ågrenska Assistans

Kontaktuppgifter Telefon: 031-750 91 00 Epost: martin.sodling@agrenska.se Hemsida: agrenska.se Om Ågrenska Information Grundat 2006 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556436-2217 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid 8 veckor Uppsägningstid 8 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Den första tabellen ovan uppger information om Ågrenska Assistans grundande, bolagstyp, orgganisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid samt rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 34 st Assistenter […]

Läs om anordnaren

Iustitia Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 010 – 777 14 22 Epost: info@iass.se Hemsida: iass.se Om Iustitia Information Grundat 2012 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556894-8318 Kollektivavtal Fremia-Kommunal Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Här uppges information om Iustitia Assistans AB grundande, bolagstyp, orgganisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid samt rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 34 st Assistenter […]

Läs om anordnaren

Livsanda Assistans

Kontaktuppgifter Telefon: 031-711 15 50 Epost: info@livsanda.se Hemsida: livsandaassistans.se Om bolaget Information Grundat 2004 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556695-5208 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid Ingen Uppsägningstid 4-5 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Den första tabellen ovan ger en översikt över Livsanda Assistans grundläggande information, inklusive bolagets grundande, bolagstyp, organisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid och rapporteringssystem Kunder & personal Information Antal […]

Läs om anordnaren

Ekens Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 046-73 00 90 Epost: info@ekensassistans.se Hemsida: ekensassistans.se Om bolaget Information Grundat 2009 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556757-7431 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid Uppges ej Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Tidvis Tabell 1: Den första tabellen ger en översiktlig sammanställning av Ekens Assistans AB:s grundläggande information, inklusive företagsform, organisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid och rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal […]

Läs om anordnaren

Aktiv Assistans Norr AB

Kontaktuppgifter Telefon: aktivassistans.nu Epost: info@aktivassistans.nu Hemsida: assistanspoolen.se Om bolaget Information Grundat 2005 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556679-3427 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid 12 veckor Uppsägningstid 12 veckor Rapportsystem Fast Tabell 1: Den första tabellen ovan presenterar grundläggande information om Aktiv Assistans Norr AB, inklusive företagets grundande, bolagstyp, organisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid samt rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder […]

Läs om anordnaren

Shamsen omsorg AB

Kontaktuppgifter Telefon: 0241-10288 Epost: info@shamsen.se Hemsida: shamsen.se Om bolaget Information Grundat 2006 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556832-3405 Kollektivavtal Fremia-Kommunal Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 12 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Den första tabellen ovan presenterar detaljer om Shamsen Omsorg ABs grundande, bolagstyp, organisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid och rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 38 st Assistenter 170 […]

Läs om anordnaren

IGS Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 08-556 803 87 Epost: info@igsassistans.se Hemsida: igsassistans.se Om bolaget Information Grundat 2000 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556768-0318 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Den första tabellen ovan visar information om IGS Assistans ABs grundande, bolagsform, organisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid samt rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 40 st […]

Läs om anordnaren

Move & Walk Sverige AB

Kontaktuppgifter Telefon: 031-558420 Epost: assistans@movewalk.se Hemsida: movewalk.se Om bolaget Information Grundat 2010 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556549-5180 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid Uppges ej Uppsägningstid 12 veckor Rapportsystem Tidvis Tabell 1: Den första tabellen ovan uppger information om Move & Walk Sverige ABs grundande, bolagstyp, orgganisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid samt rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 43 st […]

Läs om anordnaren

Sanda Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 0761450588 Epost: info@sandaassistans.se Hemsida: sandaassistans.se Om bolaget Information Grundat 2017 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 559101-9129 Kollektivavtal Fremia-Kommunal Bindningstid 4 veckor Uppsägningstid 4veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Den första tabellen ovan uppger information om Sanda Assistans ABs grundande, bolagstyp, orgganisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid samt rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 45 st Assistenter 265 st […]

Läs om anordnaren

Primacura AB

Kontaktuppgifter Telefon: 033-128 129 Epost: info@primacura.se Hemsida: primacura.se Om bolaget Information Grundat 2007 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556742-5789 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid 8 veckor Uppsägningstid 8 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Den första tabellen ovan innehåller uppgifter om Primacura AB, inklusive företagets grundande, bolagstyp, organisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstid och rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 45 st Assistenter […]

Läs om anordnaren

Vår Omtanke AB

Kontaktuppgifter Telefon: 010-251 50 50 Epost: info@varomtanke.se Hemsida: varomtanke.se Om bolaget Information Grundat 2007 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556738-0257 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid Uppges ej Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Tabellen ger en översikt av Vår Omtanke AB, med information om företagets grundande, organisationsnummer, kollektivavtal, bindningstider och system för rapportering. Kunder & personal Information Antal […]

Läs om anordnaren

AB Omsorgscompagniet i Norden

Kontaktuppgifter Telefon: 0200-12 21 00 Epost: info@oc.se Hemsida: oc.se Om bolaget Information Grundat 2003 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556640-2292 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid 8 veckor Uppsägningstid 8 veckor Rapportsystem Tidvis Tabell 1: Denna tabell ger en översikt över Omsorgscompagniet, med detaljer om företagets etablering, organisationsnummer, tillämpade kollektivavtal, bindningstider och rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 170 […]

Läs om anordnaren

Inspirera Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 08 525 269 69 Epost: info@inspireraassistans.se Hemsida: inspireraassistans.se Fakta om Inspirera Assistans AB Inspirera Assistans AB är en etablerad aktör inom personlig assistans i Sverige. Företaget erbjuder en rad tjänster som syftar till att stödja personer med omfattande funktionsnedsättningar, vilket gör det möjligt för dem att leva ett självständigt och delaktigt liv i […]

Läs om anordnaren

FMF Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 019-60 90 420 Epost: kontor@fmfassistans.se Hemsida: 019-60 90 420 Fakta om FMF Assistans AB FMF Assistans AB har varit verksamt i branschen sedan 2010. Med organisationsnummer 556123-4567 fokuserar företaget på att erbjuda trygg och pålitlig assistans. Deras värdegrund bygger på respekt, professionalism och transparens, vilket gör FMF till en pålitlig partner för personer […]

Läs om anordnaren

Särnmark Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 08-505 920 00 Epost: info@sarnmark.se Hemsida: sarnmark.se Fakta om Särnmark Assistans AB Särnmark Assistans AB är ett etablerat assistansföretag med över 30 års erfarenhet inom personlig assistans. Företaget grundades 1992 av Mikael Särnmark och Cecilia Ekholm, som en direkt följd av Mikaels olycka 1978. Särnmark var bland de första aktörerna inom området när […]

Läs om anordnaren

Assistans Kompetens AB

Kontaktuppgifter Telefon: 010-1291170 Epost: info@assistanskompetens.se Hemsida: assistanskompetens.se Fakta om Assistans Kompetens Assistans Kompetens I Sverige AB är ett assistansbolag som erbjuder personlig assistans, grundat 2007 och registrerat som aktiebolag med organisationsnummer  556811-1008. Företaget bedriver verksamhet över hela Sverige och har för närvarande 58 kunder samt 495 personliga assistenter i sin personalstyrka. Företaget erbjuder skräddarsydda lösningar […]

Läs om anordnaren

Vivida Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 019-555 43 00 Epost: hej@vivida.se Hemsida: vivida.se Om Vivida Assistans AB Vivida Assistans AB är en ledande anordnare av personlig assistans i Sverige och har varit verksam sedan 2004. Med organisationsnummer 556666-3265 fokuserar företaget på att ge sina kunder en trygg och pålitlig assistansupplevelse. Det har ett starkt värdegrund som bygger på respekt, […]

Läs om anordnaren

Blå Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 044-781 51 55 Epost: info@blaa.se Hemsida: blåassistans.se Om Blå Assistans AB Blå Assistans AB är en anordnare av personlig assistans som erbjuder sina tjänster till kunder över hela Sverige. Företaget grundades 1994 och är registrerat som en ideell förening och stiftelse med organisationsnummer 846005-5000. Med en stark fokus på kundens behov och medlemmarnas […]

Läs om anordnaren

Assistansporten AB

Kontaktuppgifter Telefon: 08- 37 16 16 Epost: info@assistansporten.se Hemsida: assistansporten.se Om Assistansporten AB Assistansporten AB grundades år 2013 och är registrerat som ett aktiebolag med organisationsnummer 556940-1507. Företaget är en anordnare av personlig assistans och bedriver verksamhet i hela Sverige. Med en stark närvaro och engagemang i assistansbranschen strävar Assistansporten AB efter att erbjuda skräddarsydda […]

Läs om anordnaren

Monument Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 0707-200967 Epost: info@monumentassistans.se Hemsida: monumentassistans.se Om Monument Information Grundat 2016 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 559060-1687 Kollektivavtal Vårdföretagarna/Almega-Kommunal Bindningstid 4 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Tabellen ger en sammanfattande översikt av Monument Assistans AB, som inkluderar detaljer om företagets grundande, organisationsnummer, kollektivavtal, bindningstider och rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 72 […]

Läs om anordnaren

Alter Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 0911-211960 Epost: kontoret@alterassistans.se Hemsida: alterassistans.se Om Alter assistans AB Alter assistans AB är en anordnare av personlig assistans som erbjuder tjänster över hela Sverige. Med huvudkontor i Piteå, Norrbotten, har företaget etablerat sig som en pålitlig aktör inom assistansbranschen sedan grundandet 2019. Här är en detaljerad översikt över vad Alter Assistans har att […]

Läs om anordnaren

Alma Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 010- 480 98 70 Epost: info@almaassistans.se Hemsida: almaassistans.se Om Alma Information Grundat 2010 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556791-9062 Kollektivavtal Vårdföretagarna/Almega-Kommunal Bindningstid – Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Sonika Tabell 1: Denna tabell ger en översikt av grundläggande information om Alma Assistans AB, inklusive företagets etableringsår, bolagsform, organisationsnummer, kollektivavtal, bindningstider och system för rapportering. Kundbas & […]

Läs om anordnaren

Stil Assistans AB

Kontaktuppgifter: Telefon: 08-506 221 50 Epost: info@stil.se Hemsida: stil.se Om Stil Information Grundat 1984 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556777-9615 Kollektivavtal Fremia-Kommunal Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Tabellen ovan presenterar grundläggande information om Stil Assistans AB, såsom företagets etableringsår, bolagsform, organisationsnummer, tillämpade kollektivavtal, bindningstider och rapporteringssystem. Kundbas & Personal Information Antal kunder […]

Läs om anordnaren

Nordström Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 08-783 79 88 Epost: info@nordstromassistans.se Hemsida: nordstromassistans.se Om Nordström Information Grundat 1998 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556550-4007 Kollektivavtal Vårdföretagarna/Almega-Kommunal Bindningstid 8 veckor Uppsägningstid 8 veckor Rapportsystem Ej angivet Tabell 1: Den här tabellen ger grundläggande information om Nordström Assistans AB, såsom företagets grundande, bolagstyp, organisationsnummer, kollektivavtal, bindningstider och rapporteringssystem. Kundbas & Personal Information Antal […]

Läs om anordnaren

Frösunda Personlig Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 010-130 30 00 Epost: info@frosunda.se Hemsida: frosunda.se Frösunda Information Grundat 1994 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556386-7398 Kollektivavtal Vårdföretagarna/Almega-Kommunal Bindningstid 8 veckor Uppsägningstid 8 veckor Rapportsystem Medvind Tabell 1: Tabellen sammanfattar Frösunda Personlig Assistans AB med information om företagets grundande, bolagsform, organisationsnummer, kollektivavtal, bindningstider och rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 900 st Assistenter […]

Läs om anordnaren

Flexi Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 010-21 46 606 Epost: kontakt@flexiassistans.se Hemsida: flexiassistans.se Fakta om Flexi Assistans AB Flexi Assistans AB är ett etablerat assistansbolag som erbjuder personlig assistans över hela Sverige. Sedan starten 2010 har företaget fokuserat på att erbjuda skräddarsydda lösningar för personer med funktionsnedsättningar, och deras tjänster har bidragit till att förbättra livskvaliteten för sina kunder. […]

Läs om anordnaren

Glaucus Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 018-470 30 18 Epost: info@glaucusassistans.se Hemsida: glaucusassistans.se Fakta om Glaucus Assistans AB Glaucus Assistans AB erbjuder personlig assistans över hela Sverige och har sedan starten 2017 fokuserat på att tillhandahålla skräddarsydda lösningar för personer med funktionsnedsättningar. Företagets mål är att förbättra livskvaliteten för sina kunder genom hög flexibilitet och tillgänglighet, vilket skapar en […]

Läs om anordnaren

Tindra Personlig Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 0435-15730 Epost: tindra@tindra-ab.se Hemsida: tindraassistans.se Om bolaget Information Grundat 2005 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556669-5713 Kollektivavtal Fremia-Kommunal Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Denna tabell erbjuder en sammanfattande bild av Tindra personlig assistans AB, som inkluderar information om företagets startår, organisationsnummer, tillämpade kollektivavtal, avtalens längd och rapporteringssystem. Kunder & personal […]

Läs om anordnaren

Assistansexperten i Norden AB

Kontaktuppgifter Telefon: 010-222 13 00 Epost: kontakt@assistansexperten.se Hemsida: assistansexperten.se Om anordnaren Information Grundat 2019 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 559216-1144 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Tabellen ger en snabb överblick över Assistansexperten i Norden AB med detaljer om företagets startår, organisationsnummer, gällande kollektivavtal, bindningstider och rapporteringssystem. Kunder & personal Information […]

Läs om anordnaren

LaVita Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 08-580 211 90 Epost: info@lavita.nu Hemsida: lavita.nu Om Lavita Information Grundat 2006 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556696-1669 Kollektivavtal Fremia-Kommunal Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 4-20 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Tabellen ger en översikt av Lavita Assistans AB och inkluderar information om företagets grundande, organisationsnummer, kollektivavtal, bindningstider och rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder […]

Läs om anordnaren

A-Assistans Leimir AB

Kontaktuppgifter Telefon: 0650 – 54 15 51 Epost: info@a-assistans.se Hemsida: a-assistans.se Om A-assistans Information Grundat 1994 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556637-8963 Kollektivavtal Fremia-Kommunal Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 12 veckor Rapportsystem Primass Tabell 1: Tabellen ger en sammanfattande översikt av A-Assistans, som inkluderar detaljer om företagets grundande, organisationsnummer, kollektivavtal, bindningstider och rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal […]

Läs om anordnaren

Kooperativet Olja

Kontaktuppgifter Telefon: 036-38 70 90 Epost: info@kooperativetolja.se Hemsida: kooperativetolja.se Om bolaget Information Grundat 1994 Bolagstyp Ekonomisk förening Organisationsnummer 716428-0534 Kollektivavtal Fremia-Kommunal Bindningstid 4-12 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Tidvis Tabell 1: Tabellen ger en sammanfattande översikt av Kooperativet Olja, som inkluderar detaljer om företagets grundande, organisationsnummer, kollektivavtal, bindningstider och rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal […]

Läs om anordnaren

Kurera Omsorg AB

Kontaktuppgifter Telefon: 010-265 18 00 Epost: info@kureraomsorg.se Hemsida: kureraomsorg.se Kurera Information Grundat 2015 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556888-0115 Kollektivavtal Fremia-kommunal Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Denna översikt ger en detaljerad information om Kurera Omsorg AB i Sverige, inklusive företagets grundande, bolagsform och organisationsnummer. Här presenteras även de aktuella kollektivavtal som företaget […]

Läs om anordnaren

Carelli Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 0770-17 60 30 Epost: info@carelli.se Hemsida: carelli.se Om Carelli Information Grundat 2012 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556909-8063 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid Anges ej Uppsägningstid 0-12 veckor Rapportsystem Fast Tabell 1: Tabellen ger en kort översikt av Carelli Assistans AB, med information om företagets grundande, organisationsnummer, kollektivavtal, bindningstider och rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder […]

Läs om anordnaren

Kura Omsorg i Sverige AB

Kontaktuppgifter Telefon: 019-6032290 Epost: info@kuraomsorg.se Hemsida: kuraomsorg.se Kura Information Grundat 2007 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556733-7364 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 12 veckor Rapportsystem Tidvis Tabell 1: Översikten ger information om Kura Omsorg i Sverige AB, inklusive företagets etablering, bolagsform, organisationsnummer, gällande kollektivavtal, eventuella bindningstider samt deras rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 215 […]

Läs om anordnaren

Novasis Mitt AB

Kontaktuppgifter Telefon: 021-30 34 90 Epost: info@novasis.se Hemsida: novasis.se Novasis Information Grundat 2007 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556738-9142 Kollektivavtal Fremia-Kommunal Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 4-12 veckor Rapportsystem Fast Tabell 1: Översikten ger information om Novasis Mitt AB, inklusive företagets etablering, bolagsform, organisationsnummer, gällande kollektivavtal, eventuella bindningstider samt deras rapporteringssystem. Kunder & personal Information Antal kunder 121 […]

Läs om anordnaren

God Assistans i Norr AB

Kontaktuppgifter Telefon: 090-70 60 60 Epost: infonorr@godassistans.se Hemsida: godassistans.se Om bolaget Information Grundat 2016 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 559050-9484 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid 4 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Tabellen ger en översikt av God Assistans i Norr AB och innehåller information om företagets grundande, bolagsform, organisationsnummer, kollektivavtal, bindningstider samt deras rapporteringssystem. Kunder & […]

Läs om anordnaren

Kompis Assistans

Kontaktuppgifter Telefon: 0771-40 45 25 Epost: info@kompisassistans.se Hemsida: kompisassistans.se Om Kompis Information Grundat 1995 Bolagstyp Ekonomisk förening Organisationsnummer 769600-8338 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid 12 veckor Uppsägningstid 12 veckor Rapportsystem Tidvis Tabell 1: Ovan följer en sammanställning av viktiga fakta om Kompis Assistans, inklusive företagets etableringsår, organisationsform, organisationsnummer, tillämpade kollektivavtal, bindningstider och rapporteringssystem. Kundbas & Personal Information Antal […]

Läs om anordnaren

Olivia personlig assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 08-514 201 50 Epost: info@oliviapersonligassistans.se Hemsida: oliviapersonligassistans.se Om Olivia Information Grundat 2002 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556630-8986 Kollektivavtal Vårdföretagarna Bindningstid 4 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Tidvis Tabell 1: Denna tabell ger en översikt av grundläggande information om Olivia Personlig Assistans AB, såsom företagets etableringsår, bolagsform, organisationsnummer, tillämpade kollektivavtal, bindningstider och system för rapportering. […]

Läs om anordnaren

JAG Personlig Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 08-789 30 00 Epost: svardirekt@jag.se Hemsida: jag.se Fakta om JAG Personlig Assistans JAG Personlig assistans erbjuder personlig assistans över hela Sverige och har funnits sedan 1992. Kooperativet drivs utan vinstintresse och lägger stor vikt vid att säkerställa att varje kund får den bästa möjliga assistansen för sina pengar. Genom ett omfattande nätverk av […]

Läs om anordnaren

Humana Assistans AB

Kontaktuppgifter Telefon: 019-760 86 00 Epost: info@humana.se Hemsida: humana.se Humana Information Grundat 2001 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556605-3996 Kollektivavtal Vårdföretagarna/Almega-Kommunal Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Ej angivet Tabell 1: Denna tabell visar grundläggande information om Humana som företag, inklusive deras grundande, bolagsform, organisationsnummer, kollektivavtal, bindningstider och rapporteringssystem. Kundbas & Personal Information Antal kunder 1900 […]

Läs om anordnaren

Lär dig mer om olika funktionsnedsättningar

Vi listar de vanligaste funktionsnedsättningarna inom personlig assistans, lär dig mer här.

Bild med bokstäver på ett bord i olika färger som visar huntingtons sjukdom

Huntingtons sjukdom

Vad är Huntingtons sjukdom? Huntingtons sjukdom är en ärftlig neurologisk sjukdom som orsakas av en genetisk mutation i HTT-genen. Denna sjukdom leder till en gradvis försämring av hjärnceller, vilket påverkar både motoriska och kognitiva funktioner. Vanliga symtom på Huntingtons sjukdom inkluderar okontrollerade rörelser (korea), förändringar i tankesätt och emotionella störningar. Symtomen uppträder oftast mellan 30 […]

Mer om sjukdomen
Man sittandes i rullstol som fått en stroke

Stroke

Vad är Stroke? Stroke, även känt som slaganfall, är en allvarlig medicinsk nödsituation som uppstår när blodtillförseln till en del av hjärnan avbryts. Denna störning i blodflödet kan ha allvarliga konsekvenser för hjärnans funktion och för kroppens förmåga att fungera normalt. Hur uppstår stroke? Stroke kan uppstå genom två huvudsakliga mekanismer: Ischemisk stroke Detta är […]

Mer om sjukdomen
Kvinna med muskeldystrofi sittandes i rullstol i en park

Muskeldystrofi

Vad är muskeldystrofi? Muskeldystrofi är en komplex och heterogen grupp av genetiska sjukdomar som kännetecknas av en gradvis försvagning och nedbrytning av musklerna. Denna nedbrytning är resultatet av mutationer i specifika gener som är kritiska för korrekt muskelfunktion och muskelcellernas integritet. Dessa mutationer stör produktionen av proteiner som är avgörande för muskelns struktur och funktion, […]

Mer om sjukdomen

Alzheimers sjukdom

Om Alzheimers sjukdom Alzheimers sjukdom är den mest förekommande formen av demens och kännetecknas av en gradvis och progressiv nedbrytning av hjärnans celler funktioner. Demens är ett samlingsnamn för olika sjukdomar och tillstånd som påverkar minnet, tänkandet och andra kognitiva förmågor som är tillräckligt allvarliga för att störa en persons dagliga liv. Alzheimers sjukdom skiljer […]

Mer om sjukdomen
Glad pojke med CP-skada sittandes i rullstor bredvid sin sjuksköterska

Cerebral pares

Vad är cerebral pares? Cerebral pares (CP) är ett samlingsnamn för ett spektrum av tillstånd som påverkar rörelseförmågan och muskelkontrollen i kroppen. Tillståndet orsakas av en hjärnskada som uppstår under fosterutvecklingen, under förlossningen eller inom de första åren efter födseln. Skadorna påverkar hjärnans förmåga att styra muskler och koordinera rörelser, vilket kan leda till allt […]

Mer om sjukdomen
Hand med darrningar på en äldre man med Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom

Vad är Parkinsons sjukdom? Parkinsons sjukdom är en kronisk och progressiv neurologisk sjukdom som påverkar rörelseförmågan. Sjukdomen uppstår till följd av en gradvis förlust av dopaminproducerande nervceller i en del av hjärnan som kallas substantia nigra. Dopamin är en signalsubstans som är avgörande för att reglera kroppens rörelser. När dopaminhalterna sjunker, blir motoriska funktioner som […]

Mer om sjukdomen
MS drabbad pojke som får personlig assistans av en assistent

Multipel skleros (MS)

Vad är Multipel Skleros? Multipel skleros eller MS som man också brukar kalla det är en sjukdom då immunförsvaret attackerar och skadar kroppens myelin, vilket är det fettrika skyddslagret som omger våra nervtrådar i kroppens centrala nervsystem. Skadan på myelinet leder i sin tur till ett bildande av ärrvävnad (skleros) och det kan skada störningar […]

Mer om sjukdomen
Man med ALS sjukdom får hjälp av en sjuksköterska på sjukhuset

ALS (Amyotrofisk lateralskleros)

Vad är ALS? Amyotrofisk lateralskleros (ALS) är även känd som Lou Gehrigs sjukdom. Det är en allvarlig och progressiv neurologisk sjukdom som påverkar motorneuronen vilket är nervcellerna i ryggmärgen och hjärnan som styr dina muskler. Motoreuronerna dör gradvis och det leder till nedbrytning av kroppens muskler då signaler inte längre når dem. Normalt sett börjar […]

Mer om sjukdomen

Utforska vår blogg

Här skriver vi artiklar och nyheter inom personlig assistans och LSS.

Personlig assistent ger en hjälpande hand till handikappad pojke

Personliga assistenter: lön, utbildningar och villkor

Jobbet som personlig assistent Personliga assistenter spelar en avgörande roll i samhället genom att stödja individer med olika behov. Men vad tjänar man egentligen? Lön för personliga assistenter kan variera beroende på flera faktorer, inklusive erfarenhet, utbildning och arbetsgivare. Genomsnittlig lön för personliga assistenter I Sverige ligger den genomsnittliga lönen för personliga assistenter runt 140 […]

Läs artikeln
Person med personlig assistans får hjälp med assistansersättning

Assistansersättning 2024: Schablonbelopp & hjälp

Vad är assistansersättning? Assistansersättning är ett ekonomiskt stöd som betalas ut av Försäkringskassan till personer som behöver hjälp med grundläggande behov såsom personlig hygien, matintag, och kommunikation. Stödet kan även ges för andra aktiviteter som krävs för att den enskilde ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. För att vara berättigad till assistansersättning […]

Läs artikeln
Personlig assistent hjälper en brukare i rullstol

Personlig assistent: lön, regler och riktlinjer 2024

Vad är en personlig assistent? Personliga assistenter har en central funktion i att stödja personer med funktionsnedsättningar i deras dagliga liv. Yrket omfattar allt från att hjälpa till med grundläggande behov som personlig hygien och matlagning, till att bistå med mer komplexa uppgifter som att delta i sociala aktiviteter eller assistera med arbetsrelaterade uppgifter. På […]

Läs artikeln
Tre glada personer i rullstol som innehar personlig assistans

Personlig assistans: Information & fakta 2024

Fakta om personlig assistans Personlig assistans innebär att personer med funktionsnedsättningar får hjälp med grundläggande behov som till exempel personlig hygien, att klä på sig, äta och förflytta sig. Assistansen anpassas individuellt för varje person, baserat på dennes specifika behov. Det handlar om att skapa förutsättningar för en mer självständig tillvaro, där personen kan delta […]

Läs artikeln